SVATOMARTINSKÉ ROHLÍČKY
11. listopadu slaví svátek Martin. A kdo to byl svatý Martin? Narodil se ve 4. století, přesněji roku 316 v rodině římského důstojníka. Dětství prožil v Provii na severu Itálie. Jako velmi mladý musel nedobrovolně na přání otce vstoupit do císařské armády k jezdectvu. Legenda vypráví, že jednou v zimě projížděl na bílém koni městskou branou a potkal chladem se třesoucího žebráka. Martin neměl u sebe nic, než svůj červený vojenský plášť. Rozťal ho svým mečem na půl a jednu polovinu žebrákovi daroval. Rozdělil se s ním o teplo. Následující noci měl vidění, v němž se mu zjevil Kristus s polovinou jeho pláště. To bylo důvodem jeho odchodu od vojsk. Přijal křest svatý a žil životem skromným jako poustevník.
Svatomartinské období je doba hodovní neboli posvícenská. Krmily se husy, které skončily na pekáči, peklo se pečivo - rohy, buchty s povidly a mákem a rohlíky ohnuté do tvaru podkovy. To proto, že sv. Martin jezdil na koni.
Recept na svatomartinské rohlíčky: 250g polohrubé mouky, 250g odtučněného tvarohu (kostka), 200g másla, vanilkový nebo skořicový cukr. Zpracujeme vláčné, hladké těsto, které vyválíme na asi 4 mm silný plát. Nařežeme na trojúhelníky, které posypeme vanilkovým nebo skořicovým cukrem. Trojúhelníky srolujeme a stočíme do rohlíčku a vložíme na plech. Pečeme na 180 st. C do zlatova, asi 20 minut. Ještě teplé posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť !